Constructii

Fiecare constructie sau element de constructie trebuie sa satisfaca un ansamblu de conditii tehnice sau cerinte tehnico-economice principale, care privesc durabilitatea in timp, robustetea structurala, rezistenta la foc, rezistenta si stabilitatea constructiei, conditii fizice si igienice, arhitectonice, economico-organizatorice etc.

Durabilitatea reprezinta durata de functionare normala in timp a principalelor elemente de constructii, fara pierderea calitatii necesare exploatarii optime si poate fi: ridicata (de gradul I) si este peste 100 de ani; mijlocie (de gradul II) intre 50 si 100 de ani; normala sau obisnuita (de gradul III) intre 20 si 50 de ani.

Constructiile cu durata de functionare mai mica de 20 de ani sunt considerate constructii cu caracter provizoriu.

Durabilitatea este determinata de materialele folosite, solutia aleasa la proiectare si modul de executie, conditiile de exploatare si intretinere si se refera la rezistenta materialelor si elementelor de constructii la diferite actiuni cum ar fi: inghet-dezghet, umiditate, coroziune, actiunea biologica a microorganismelor cat si actiunea mediului inconjurator: agenti atmosferici, fum, gaze, diferite noxe din mediul interior etc.

Rezistenta la foc reprezinta capacitatea constructiei de a-si mentine integritatea in cazul izbucnirii unui incendiu, un anumit interval de timp prescris. Prin expunerea la temperaturi ridicate materialele de constructii isi modifica caracteristicile mecanice prin degradarea rezistentei si prin cresterea deformabilitatii, fapt care duce la pierderea rezistentei si cedarea elementelor precum si la deformarea lor excesiva cu efecte ce pot compromite integritatea si siguranta constructiei. Comportarea elementele de constructii la actiunea focului este dependenta de materialele din care sunt confectionate. Pentru imbunatatirea rezistentei la incendiu, elementele de constructii se protejeaza prin diverse mijloace de protectie pasiva caracterisitice (inglobarea elementelor metalice in beton, aplicarea unor mortare rezistente la foc cu un grad de conductivitate termica mica, vopsea intumescenta, diverse placari cu elemente incombustibile). In anumite situati se folosesc complementar si mijloace de protectie activa: instalatii de sprinklere pentru stingerea focului si sisteme de evacuare a fumului.

Cerinte privind rezistenta, stabilitatea, ductilitate si rigiditatea elementelor structurale ce se refera la indeplinirea conditiilor de proiectare privind atat capacitatea lor portanta, mentinerea echilibrului si capacitatea de disipare a energiei, necesare mentinerii integritatii de ansamblu a structurii, cat si limitarea deformatilor excesive, a preintampinarii vibratilor si a altor conditii necesare asigurarii unei exploatari normale.

Conditiile fizice si igienice sunt legate de realizarea unui climat interior corespunzator prin considerarea urmatorilor factori, si anume: temperatura, umiditate, iluminare, viteza si circulatia curentilor de aer, evacuarea aerului viciat etc.

Conditiile de ordin arhitectural trebuie sa asigure un aspect estetic placut, cu compozitie arhitectonica optima realizand in acelasi timp o functionare optima conforma destinatiei constructiei

Conditiile economico-organizatorice privesc in general costul constructiilor, tehnologia de executie si posibilitatile de industrializare, materiale folosite, solutii tehnice, termenul de executie si punerea in functiune.

Robustetea care sa asigure prin alegerea judicioasa a sistemului structural rezistenta acestuia si evitarea colapsului in cazul unor situatii precum atacuri teroriste etc.